PlasTIK #1: met de ultieme test naar Sail

3 november 2019

‘Ik houd niet van op de barricade staan, maar als we met zijn allen zo doorgaan, verandert er niets.’ Dat vindt pionier Edwin ter Velde, die samen met zijn vrouw Liesbeth een knotsgek idee heeft: een VOC-schip bouwen van afvalplastic.

Als ultieme test bouwen ze eerst een werkboot, die mee gaat varen met Sail Amsterdam 2020.

Het is precies een jaar geleden dat Edwin en Liesbeth op de Zuidpool waren. Nu zijn ze neergestreken op de scheepswerf aan de Schelphoek in Hoorn. Vorige week werd het officiële startsein gegeven. Inmiddels zijn de contouren van de VOC-werkboot al zichtbaar. “Ik heb een schaalmodel gebouwd van hout, daar wordt de boot van waste-plastic straks omheen gebouwd”, aldus Edwin. Bekijk hier de aflevering van PlasTIK#1:

De werkboot wordt in de zaagloods gemaakt die gebouwd is door vrijwilligers. Eén van hen is de 77-jarige Piet uit Berkhout. Piet: “Ze besteden hun hele dagelijks leven hieraan, dus ze moeten natuurlijk wel gesteund worden.”

Niet alleen Piet draagt zijn steentje bij, iedereen die mee wil werken aan de transitie naar een circulaire maatschappij, wordt uitgedaagd. Zo zijn er de stadsjutters – van jong tot oud – die afvalplastic verzamelen. Ook is er een groep vrijwilligers die via reïntegratiebureau Werksaam meehelpt.

Nieuw plastic uitvinden

Innovaties zijn geen mogelijkheid, maar een vereiste. Om het VOC-schip te bouwen, zal er een nieuw, stevig materiaal gerecycled plastic moeten worden uitgevonden. Alles gaat energieneutraal: de volledige scheepswerf wordt aangestuurd op recyclebare accu’s.

Drie jaar geleden begon hun avontuur met de test om zero-waste te leven. Dat het zou uitgroeien tot een maand overleven op Antarctica in een wagen van afvalplastic, had niemand gedacht. Edwin: “Ik had zoiets van ‘ik wil meer doen’. Ik wil iets gaan maken, dat zó tot de verbeelding spreekt dat het anderen ook weer inspireert om deze ontdekkingsreis te doen voor zichzelf.”

Het project Clean 2 Amsterdam duurt maar liefst tien jaar. NH Nieuws volgt Edwin en Liesbeth tijdens de bouw van de VOC-werkboot uit afvalplastic tot dat deze mee gaat varen met Sail Amsterdam 2020

Over de serie PlasTIK

De serie PlasTIK wordt bij NH Nieuws en WEEFF maandelijks op de laatste zaterdag van de maand uitgezonden om 18.25 uur.

Door redactie NH Nieuws / Chantal Bos

SHARE THIS STORY