PlasTIK #3: Scholieren maken nieuwe pennen van afvalplastic, want weggooien is zonde

25 januari 2020

Leerlingen van het technasium van middelbare school OSG West-Friesland maken uit afvalplastic nieuwe pennen. Na een bezoek aan de C2A-werf, zijn de leerlingen bezig met het ontwerpen van gebruiksvoorwerpen uit afvalplastic. 

“Het gaat in een verwarmde buis, daar wordt het omgesmolten”, legt 4 vwo-leerling Anass uit. De technasium-leerlingen kiezen zelf een opdracht uit, waarbij een oplossing moeten vinden voor een probleem waar organisaties en bedrijven tegenaan lopen.

Als kick-off hebben de technasium-leerlingen een bezoek gebracht aan de scheepswerf van Edwin en Liesbeth ter Velde aan de Schelphoek in Hoorn. Daar wordt volop gebouwd aan een VOC-werkboot van afvalplastic, die zal meevaren tijdens Sail Amsterdam.

“Direct na de kick-off zijn de leerlingen begonnen met theorie-onderzoek over typen plastics”, legt docente Jerina Vries uit. Naast het maken van pennen, is het de bedoeling dat de leerlingen zelf creatief nadenken om nieuwe gebruiksvoorwerpen te maken.

“We noemen het upcyclen”, vertel Liesbeth ter Velde. “Plastic kan je recylen tot een nieuwe vuilniszak, maar dat is voor eenmalig gebruik. De leerlingen maken bijvoorbeeld een drinkbeker, die je weer voor lange duur kunt gebruiken”.

Er wordt een prototype gemaakt en met de 3D-printer een mal gedrukt. Als de eerste test slaagt, moeten de leerlingen op zoek naar een fabrikant die de definitieve mal uit aluminium zal maken.

Experimenteren met soorten plastic

De pennenmaker is door Edwin en Liesbeth zelf ontworpen. Er moet dan ook geëxperimenteerd worden met verschillende soorten om erachter te komen welke soort het meest werkbaar is.

Liesbeth: “Voor het eerst werken ze nu met schaafsels van al gerecycled plastic van de werkboot. Ze lopen er nu tegenaan dat het lastiger in het verwarmingselement gaat.” Dat de eerste pen van het plastic mislukt, levert voor de leeringen alleen maar meer motivatie op. “Het is uitdagend! We hebben al een stuk of veertig pennen gemaakt, dit moet zeker ook gaan lukken.”

Helemaal off-grid

Op de scheepswerf wordt volledig off-grid gewerkt: er is geen aansluiting op gas, water en licht. En dus wordt er gewerkt met duurzame energie uit gerecyclede accu’s afkomstig uit Zwaag. Pieter Ursem, eigenaar van autodealer Peter Ursem, was het beu om accu’s uit elektrische auto’s naar het vuil te moeten brengen, en daaruit ontstond vijf jaar geleden EcarAccu.

Autoaccu’s met een beschadiging of een defect wordt een tweede leven gegeven. De accu’s worden in Zwaag uit elkaar gehaald en de bruikbare onderelen komen ten goede aan nieuwe projecten. Pieter: “We hebben batterijen die worden gebruikt voor elektrische kartbanen in Portugal, in vakantiehuizen die volledig zelfvoorzienend zijn, en voor kluisjes op het strand in Dubai. Ook ons nieuwe pand in Purmerend draait op de hernieuwde accu’s.”

Werken aan de ‘kimgang’

In december werden de ‘centen’ – de buigzame latten – op de werkboot gemaakt. Met de vrijwilligers wordt er nu gewerkt aan de kimgang. “Dat is het eerste deel van de romp, daarvoor hebben we nu een mal gemaakt. De basis is er”, legt Edwin uit.

We gaan binnenkort starten met de bouw van het informatiecentrum. Op het dak komen zonnepanelen. Dan hebben we een gesloten systeem. “Als ik veel zonne-energie ophaal, tank ik de wagen vol. En als ik te weinig heb, gebruik ik de auto om energie naar de werf te brengen.”

Serie PlasTIK
Het project Clean2Anywhere duurt maar liefst tien jaar. NH Nieuws volgt Edwin en Liesbeth tijdens de bouw van de VOC-werkboot uit afvalplastic tot dat deze mee gaat varen met Sail Amsterdam 2020.

De serie PlasTIK wordt bij NH Nieuws en WEEFF maandelijks op de laatste zaterdag van de maand uitgezonden om 18.25 uur.

Door Redactie · NH Nieuws / Chantal Bos

SHARE THIS STORY