Zo ontstond onze eerste handelsmissie ‘Clean2Amsterdam’

18 september 2020

Onze werkboot kreeg een ereplek in de parade van Sail Amsterdam 2020. En toen ging Sail niet door. Dus… toen bedachten we zelf een evenement voor onze eerste werkboot: de eerste handelsmissie Clean2Amsterdam.

Yes! We varen mee in de officiële parade van Sail! We weten het nog goed, het moment dat de evenementdirecteur zei: ”Jullie hebben een mooi project en dat verdient aandacht.” Het kleinste bootje van de vloot maar met een grote impact. 

We maken ons op voor een spetterende publiekspresentatie van onze eerste Hollandse werkboot, volledig gemaakt uit afvalplastic. Het kan niet mooier dan dit! Tot de pandemie: weg Sail… Maar als je een waardeloos stukje afvalplastic kunt omdenken tot een prachtige 17e eeuwse werkboot – én dat weet te realiseren – dan geven we nu toch niet op? 

We denken de situatie om: we gaan alsnog naar Amsterdam op 12 augustus. Want zonder tallships om ons heen vallen we nog meer op. 

Handelsmissie met duurzame producten

Onze ’tour d’Amsterdam’ wordt een heuse handelsmissie. De werkboot werd in de 17de eeuw immers volgeladen met handelswaar. Dus nemen we duurzame producten van lokale ondernemers mee aan boord. Maar niet zonder risico. We varen op het eerste bootje van afvalplastic: slaan we niet lek? Goed, of we Pampus halen of niet, het is sowieso een fantastisch verhaal. 

En zo vertrekken we vanaf het historische Houten Hoofd van Hoorn via Pampus naar onze hoofdstad. Van de wethouder krijgen we een boodschap mee voor het stadsbestuur van Amsterdam en een camerateam van NH Nieuws legt al onze manoeuvres onderweg vast in een liveblog. Inclusief ons gevecht met een onheilspellende onweersbui. Het wordt een reis om nooit te vergeten. 

Weggooien is zonde!

De volgende dag gaat in sneltreinvaart voorbij. Bij het Scheepvaartmuseum leveren we onze duurzame goederen af, en daar worden we verrast door… de media. We freewheelen ter plekke een speech in elkaar en brengen onze missie over het voetlicht: iedereen laten ontdekken dat weggooien zonde is. Phoe! Dat ging gelukkig goed, zien we aan de ademloos luisterende menigte.

We moeten door. Op het IJ wacht het 17e eeuwse schip de Halve Maen ons op met waardevolle handelswaar: grote lading afvalplastic. Nieuwe grondstof voor de bouw van het speeljacht, onze tussenstap op weg naar het fluitschip. De buit is binnen. 

Bekijk hier de video van Clean2Amsterdam 2020:

We dromen groot en beginnen klein

Tijdens de terugtocht naar Hoorn mijmeren we over onze winst: nieuwe horizonnen, nieuwe mensen, nieuwe kansen. Volgende zomer gaan we met twéé werkboten, en over vijf jaar… met een hele vloot! Ons einddoel hebben we in zicht: op handelsmissie naar Batavia (Jakarta) met het fluitschip. 

Nu vervoeren we nog enkele producten, maar dan verschepen we duizenden kilo’s duurzame lading. We hoeven niet gelijk een uitstootvrije Holland-Amerikalijn te zijn – we beginnen gewoon met één bootje naar Amsterdam. Dit is slechts het begin..

SHARE THIS STORY