Vrijwilliger Audrey: ‘In plaats van dat je in een hokje moet passen, bouwen we het hokje om jou heen’

1 februari 2022

Audrey (22) bouwt als vrijwilliger mee aan de werkboten van afvalplastic. Maar op de werf leerde ze inmiddels veel meer dan boten bouwen: dat ze weer wil gaan studeren.

‘Wat me aantrok bij Clean2Anywhere was de affiniteit met duurzaamheid. We weten dat er veel dingen anders moeten. Ik wilde kijken wat ik zelf nog meer kan doen en hoe ik anderen kan aansporen om ook stappen te zetten. Maar wat ik hier in vredesnaam zou gaan doen? Ik heb twee linkerhanden, dus wat boten bouwen mij zou opleveren, daar had ik geen idee van.

Het fijne is dat dit een organisatie is zonder winstoogmerk. De sfeer is hier gemoedelijk en er ligt geen druk op je werk. Je mag zijn wie je bent en hoeft niet aan allerlei eisen te voldoen. Als er iets niet lukt? Geen probleem. Dan probeer je het opnieuw, of zoek je uit wat wél bij je past. In plaats van dat je in een hokje moet passen, kijken we naar wat jij kan en wie je bent, en bouwen we het hokje om jou heen. Door die afwezigheid van druk heb je de ruimte om je eigen ontdekkingen te doen. Zo gaan uiteindelijk de wieltjes weer draaien.

De afgelopen maanden heb ik ontdekt dat ik een opleiding maatschappelijk werk wil beginnen. Het idee is dat ik op de werf ook een rol krijg in deze richting. Hoe we dat gaan invullen weet ik nog niet. Maar ik weet dat ik mijn eigen ervaringen met sociale problematiek en begeleiding, de leuke en minder leuke, wil inzetten voor anderen.’

Wat ik hier geleerd heb, is dat je jezelf op elk moment kunt herpakken. Zowel op werk- en persoonlijk gebied, als op het gebied van duurzaamheid. Je hoeft niet te wachten op een specifiek moment of goede voornemens te hebben voor het nieuwe jaar. Je kunt op elk moment stappen zetten om je leven te verduurzamen. Kijk naar de dingen die er al zijn en bouw die uit. Zelfs als je het gevoel hebt dat je ‘weer de mist bent ingegaan’: herpak jezelf en begin opnieuw. Het hoeft niet perfect te zijn, als je maar weer in beweging komt.’

SHARE THIS STORY