C2A opent nieuwe werf aan Middellandse Zee door 400 jaar oud schilderijtje

6 mei 2022

Wat onze handelsmissie naar Sète zou opleveren? We hadden geen idee. Een spannende ontdekkingsreis, zo zagen we het. Nu krijgen we de mogelijkheid om onze eerste buitenlandse C2A-vestiging te openen aan de Zuid-Franse kust.

Clean2Anywhere was eregast op het Mediterraanse maritieme festival Escale à Sète. De organisatie was lyrisch over onze projecten en wilde ons er dolgraag bij hebben. De magische woorden ‘le bateau plastique’ (‘de plastic boot’) openden letterlijk deuren en ze maakten de Fransen razend enthousiast.

We kregen een prachtige stand op de Nederlandse kade tussen de tall ships en de festivalorganisatie ondersteunde ons ter plaatse in het verspreiden van onze missie. Ze introduceerde ons bij de Franse media, organisaties als de Port of Sète en multinationals als Boskalis en Suez. Bovendien nodigden ze Edwin en Liesbeth uit voor een sjiek diner met de Nederlandse ambassadeur en de consul (een diplomaat die deuren opent voor Nederlandse ondernemers in het buitenland).

De ‘bateaux plastique recyclées’

Dat ze ons in Sète afvalplastic boten wilden laten bouwen, bleek wel uit alle moeite die ze voor ons deden. Raakvlakken genoeg bovendien. Frankrijk en Nederland kennen dezelfde ecologische en sociale problematiek: plasticvervuiling en een arbeidssysteem waarin veel mensen aan de zijlijn staan. Ook is Sète net als Hoorn een historische havenstad. De connectie was er, maar hoe een samenwerking vorm moest krijgen? We zouden het ter plekke wel uitvinden.

Zeven dagen lang toonden we onze ‘bateaux plastique recyclées’ (boten van afvalplastic) op dit festival waar verschillende landen hun schepen, tradities en ambachten tonen. Zo ook de ‘hoststad’ zelf. Sète is namelijk de bakermat van de Mediterraanse traditie ‘Les Joutes’, een toernooi met een watersteekspel waarin men elkaar met lange houten lansen van elkaars roeischepen probeert te duwen. Een traditie waar de stedelingen veel trots uit halen.

Je voelt ‘m al aankomen… De organisatie grapte of we niet zo’n joutes-boot konden bouwen van afvalplastic.

Het ontbrekende puzzelstukje

Hartstikke leuk natuurlijk. Maar waarom zouden we dat doen? En waarom wel in Sète en niet in Uganda, waar we onlangs werden uitgenodigd om een boot te bouwen met een lokale plasticorganisatie aan het Victoriameer? Clean2Anywhere bouwt niet zomaar elke boot. We bouwen 17e eeuwse schepen, omdat deze tijd symbool stond voor innovatief denken en handelen. Een mindset die we hard nodig hebben op weg naar die circulaire leefomgeving.

En nou komt het…

Bij het feestelijke afscheid van de Nederlandse delegatie kreeg Edwin van de Nederlandse consul een afbeelding van een historisch Nederlands schilderij overhandigd. Wat blijkt: op de Hofvijver in Den Haag speelde men óók al deze watersteekspelen op roeischepen. En het schilderij dateert uit – jawel – de 17e eeuw!

Een ontdekking die de Nederlandse delegatie graag aangreep om de Fransen af te troeven. De bakermat van Les Joutes zou niet in Frankrijk liggen, maar in Nederland. Voor Edwin was het direct duidelijk: dit was het vonkje om een C2A-avontuur in Sète te doen ontvlammen en een vestiging in Sète te openen.

Daar op dat podium zegden we onze allereerste internationale bootbouwsamenwerking toe: een uitwisselingsproject om twee 17e eeuwse joutes-boten te bouwen uit afvalplastic. Een groep Franse jongeren bouwt er één in Sète, een groep Nederlandse jongeren doet dat in Hoorn. Gedurende de bouw volgt een uitwisselingsprogramma waarin zij een next level persoonlijke groei doormaken. En we breiden onze missie verder uit door óók de Fransen te laten ontdekken dat weggooien zonde is!

Het duel in 2024: Frankrijk tegen Nederland

Maar, zo kondigden de organisatie aan, als die boten klaar zijn op Escale à Sète 2024, gaan we er natuurlijk ook mee duelleren! De Franse delegatie sprak de woorden: ‘Dat die Hollanders die boot kunnen bouwen, daar zijn we zeker van. Maar het is nog niet zo zeker dat wij dat duel gaan winnen…’. De competitie is enthousiast, doch op hun hoede.

Zo zie je maar weer. Door een hilarisch toeval met een oud schilderij uit 1625, rollen we spontaan via een nieuw buitenlandavontuur de toekomst in! Als je het een toeval wil noemen…

SHARE THIS STORY