PlasTIK #5: Esmee doet onderzoek naar sterker gerecycled plastic bij C2A

27 juni 2020

‘Het gerecyclede afvalplastic moet twintig keer zo sterk worden, dan kan het gebruikt worden’, legt Esmée Amsen uit. Haar materiaalonderzoek is cruciaal om de bouw van het VOC-schip uit afvalplastic mogelijk te kunnen maken. ‘Een mast van dertig meter maken uit gerecycled plastic, is nu nog ondenkbaar.’

Esmée studeert chemische technologie aan De Haagse Hogeschool. Met de testen die ze tot nu toe uit heeft gevoerd, is het al gelukt het materiaal met een factor vier stijver te maken. Het afvalplastic moet net zo sterk worden als eikenhout, waar ook vroeger de VOC-schepen mee werden gebouwd. Bekijk de aflevering PlasTIK #5 van NH Nieuws:

Over de serie PlasTIK

Het project Clean2Anywhere duurt maar liefst tien jaar. NH Nieuws volgt Edwin en Liesbeth tijdens de bouw van de VOC-werkboot uit afvalplastic tot deze mee zou gaan varen met Sail Amsterdam 2020. Door corona moest het einddoel overstag: in augustus vaart de werkboot op handelsmissie naar Amsterdam met een duurzame lading goederen. Zo ontstond de handelsmissie Clean2Amsterdam.

Door Redactie · NH Nieuws / Chantal Bos

SHARE THIS STORY