Hoezo ‘Week van de Circulariteit’?!

7 februari 2022

Als je iedere dag al ‘circulair doet’, wat is dan je rol in de Week van de Circulariteit?

We roepen het inmiddels al een paar jaar. Luidkeels en uit ons tenen: ‘Weggooien is zonde!’ Elke dag denken we ons gewoontegedrag om en gebruiken we alles wat je normaliter in de afvalbak gooit of aan de kant laat staan om te laten zien wat voor moois we er nog van kunnen maken. En je mag best weten dat het ons trots maakt en zeker ook door alle bewondering die we krijgen over de 17de eeuwse schepen die we maken van afvalplastic.

Elke dag laten we ons actief leiden door onze missie: iedereen laten ontdekken dat weggooien zonde is. Dus bij een ‘Week van de circulariteit’ denken wij: hoezo?! Wij gaan liever een week met vakantie, wij ‘doen’ iedere dag circulair.

Ondernemers in de hogere versnelling

Dat doen we natuurlijk niet, want ook wij (of misschien wel júíst wij) hebben een rol in deze week. Wij ontvangen tientallen leden van De Hoornse Ondernemers Compagnie, de ondernemersvereniging van Hoorn. Dat doen we in onze C2A Homes fabriek, waar we modulaire tiny houses bouwen van afvalmateriaal. Niet om ze bewust te maken van de noodzaak om circulair te worden, dat zijn ze ongetwijfeld al lang, maar om ze in een hogere versnelling te zetten richting circulariteit. De opgave is groot, dus iedereen moet een tandje bij zetten.

Het wordt wat ons betreft niet alleen een gezellig praatje. Als je bij ons aanschuift, willen we van je weten wat je morgen extra gaat doen om je bedrijf te verduurzamen. Niet vrijblijvend maar taakstellend! Behoorlijk ongemakkelijk is dat wel, maar ja er is een maatschappelijk relevantie die ons het lef geeft om het toch te doen.

‘Jeetje wat zijn jullie streng’

Verduurzamen is nogal een complex proces dat je niet zomaar kan overzien. Daar hebben ook wij als geen ander behoorlijk last van. Hoe kom je aan een nieuw inzicht als niemand een idee of aanwijzing heeft? Doe dan een klein experimentje om uit je gewone gang van zaken te stappen. Maar zét die stap, ook zonder dat je de uitkomst kent. Want als je blijft doen wat je altijd deed, krijg je wat je altijd kreeg. Start small, but start today.

Als je nu denkt: ‘jeetje, wat zijn jullie streng’, dan zeggen we: ‘wellicht’. Maar vergeet niet, zo’n experiment is ook gewoon heel erg leuk. Als je eenmaal zo’n uitdaging aan bent gegaan, dan werkt het behoorlijk verslavend en kan het je op nieuwe terreinen brengen. Wij hadden ook nooit gedacht dat een klein stukje afvalplastic – het bekende champignonbakje – ons uiteindelijk via Antarctica in de bouw van een Fluitschip zou duwen. Buiten duurzaamheid heeft dat champignonbakje ons en vele anderen ontzettend veel gebracht en dat schreeuwt om meer.

SHARE THIS STORY