Van experimenteren naar een jaar van plannen en produceren.

18 januari 2024

Gaat dit jaar een belangrijke fase in onze missie flankeren? Wij denken van wel, want dit jaar willen we het Speeljacht dat volledig gemaakt is van afvalplastic te water laten. Super spannend, want het is een schip dat drie keer groter is dan de werkboten die we succesvol weten te bouwen. En het Speeljacht is dan weer de opmaat naar ons uiteindelijke doel, de bouw van het fluitschip dat nog eens drie keer groter wordt dan het Speeljacht. Daarom zal dit jaar in het teken staan van planning en produceren, want het is alleen mogelijk met een strak schema.

Even een snelle terugblik

We kijken terug op 2023, als een jaar waarin we onwijs veel bereikt hebben. Een jaar van falen en dan toch weer door gaan. Waarin het Speeljacht haar vorm en ziel kreeg, verschillende jongeren hun weg weer hebben gevonden, onze Tiny Houses bij verschillende gemeente ingezet werden en 1000den kilo’s afvalplastic zijn gered van de vuilverbranding. Verschillende zaken om onwijs trots op te kunnen zijn. En dit jaar hopen we een nieuwe fase in ons project te bereiken met de geplande tewaterlating van het Speeljacht

Planning Speeljacht

Maar voor het zover is, staan er nog aardig wat zaken op de planning. Allereest het afbouwen van de romp. Te beginnen met het plaatsen van het tweede berghout. Vervolgens het boeisel en het potdeksel. En achterop de vertuining en de doorlucht de mooi versierde spiegel van het schip. En binnen in het schip de kimweger, balkweger, de dekbalken, het kattenspoor met de mastkokers en het kolsum. En nog veel meer voordat we het ruime sop kunnen kiezen.

Voor scheepsbouwers en zeelieden van weleer, bekende termen. Maar niet gevreesd, als je niet weet wat het inhoudt, ook voor velen op de werf duizelt het regelmatig door de veelheid van onbekende termen. Daarom nemen we je ook dit jaar weer stap voor stap mee in de terminologie en alle toepassingen die voorbij komen tijdens de bouw.

Genoeg spannende momenten zullen volgen; bijvoorbeeld bij het volledig afwerken van de romp. Daarvoor zal het Speeljacht namelijk 2 keer moeten omvallen. Eerst naar stuurboord (rechts) en dan bakboord (links). Dat is noodzakelijk om goed bij  het vlak te kunnen komen om de naden te kunnen breeuwen (de naden goed waterdicht te maken). En deze werkwijze hebben wij niet bedacht maar werd in de 17de eeuw ook al toegepast.

2 mannen bouwen aan schip van afvalplastic, scheepsbouw, plaatsen berghout

Rondborstige zeemeerminnen

Als de romp van het schip dan constructief helemaal af is, zullen we het scheeps-sier gaan aanbrengen. Een lekker creatieve fase, waar de nodige voorbereidingen al voor zijn getroffen. De herodiek voor op het schip en de verhalen die we gaan communiceren zijn al aardig vastgesteld. Zo willen we een zeemonster achter aan de zijkant van de romp, op de vulling aanbrengen. En bij de boeg aan weerzijden een leeuwenkop. En voor op het dek liggen aan weerzijde twee rondborstige zeemeerminnen tegen het boeisel. Dit stukje scheeps-sier heet gilling.

En in de doorlucht (de open gesneden spiegel van het schip) komt op een medaillon ons C2A logo die aan twee zijde wordt beschermd door een Leeuw en Eenhoorn. De leeuw staat voor dapperheid en moed, terwijl de Eenhoorn staat voor moed en strijdlust. Wij dachten dat het wel bij onze werkwijze en missie past, niet waar?

Toch niet 100% uit afvalplastic

Dan heeft het schip nog masten en zeilen nodig. Ondanks het vele materiaal onderzoek, is het helaas niet mogelijk om de mast uit afvalplastic te maken, omdat dit een te groot item is om mee te experimenteren. Daarom zullen de masten uit hout worden gemaakt, maar wel op traditionele wijze. We vragen de Studenten Scheepsbouw aan het HMC hiervoor om hulp.

En voor de zeilen hebben we ook een bijzonder adres. Onze vriend Harry Mutter, kaptein van de Morgenster, heeft namelijk een zeilmakerij opgericht, een leerschool. ”Kom maar op met je maten dan maken we een paar traditionele pronkstukjes voor het schuitje”, aldus Harry.

Maar welke afmetingen hebben onze zeilen  dan, hoe schuin staan de masten, hoe lang zijn ze? Dat zijn vragen waar we ons de aankomende periode mee bezig houden.

Te water

En als ze dan helemaal af is, dan zal het Speeljacht naar verwachting in de zomer te water gaan. Wat volgens ons  het allerspannendste moment van dit nieuwe jaar zal zijn. Eén waar we echt naar uitkijken en feestelijk zullen gaan vieren.

Dus blijf ons verhaal en de bouw van het speeljacht volgen, want voor je het weet is het zover en zal ze te water gaan!

SHARE THIS STORY
COMMENTS
ADD A COMMENT