PlasTIK #4: ‘Het doel is bijdragen aan inclusiviteit’

1 maart 2020

De scheepswerf van Clean2Anywhere in Hoorn is uitgegroeid tot sociale werkplaats. Niet alleen vrijwilligers maar ook de dagbesteding en mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt bouwen mee aan de VOC werkboot uit afvalplastic. 

“Al werkend ontmoet je elkaar. En dat is de rol die we hebben: mensen de gelegenheid geven om hier langzaam aan de slag te gaan en de stappen maken naar eigen werk ergens in de maatschappij”, aldus Edwin ter Velde van Clean2Anywhere.

Bij de dagbesteding De Makerij zijn cliënten van Wilgaerden en Leekerweide driftig afvalplastic aan het knippen. Ook is er een houten frame gemaakt, die als inzamelpunt van afvalplastic bij reïntegratiebureau Werksaam in het gebouw hangt. Bekijk hier de aflevering PlasTIK #4:

Deze maand is de samenwerking met Werskaam officieel van start gegaan. “Wij zijn een pilot begonnen van een jaar om te kijken hoe we mensen kunnen gaan reïntegreren op de werf”, legt arbeidscoach Robert Smulders van Werksaam toe. “Onze werkplaats heeft onder andere al de dakspanten van de loods gemaakt en ons naaiatelier gaat kussens maken voor de expositie van de stadsjutters in het Westfries Museum.”

Inclusiviteit: iedereen mag meedoen!

“Het doel van Edwin en Liesbeth is om met de bouw van het fluitschip bij te dragen aan een inclusieve samenleving, en dat is ook wat wij nastreven. Iedereen mag meedoen en samen werken we aan een betere wereld”, vertelt Marjolijn Dölle, directeur van Werksaam.

Op de werkplaats gaan de handen al uit de mouwen. De Syrische Muhammad Al-Wazzan was eigenaar van een eigen transportbedrijf in Damascus. Op de werf vrijwilligerswerk doen is voor hem een belangrijke stap om de Nederlandse cultuur te leren kennen. “Ik ben hier nu twee weken aan de slag. Ik ben erg gelukkig!”

Te water?

“Ik heb heel lang naar de onderkant van de boot gekeken, maar daar komt nu eindelijk verandering in!”, vertelt Edwin trots. De laatste zijplanken zijn op de werkboot bevestigd waardoor de boot nu van zijn mal getild kan worden. Edwin: “We hebben hem nu omgedraaid en dan gaat het hard. Ik verwacht dat we medio juli de boot voor het eerst te water gaan laten.”

Over de serie PlasTIK

Het project Clean2Anywhere duurt maar liefst tien jaar. NH Nieuws volgt Edwin en Liesbeth tijdens de bouw van de VOC-werkboot uit afvalplastic tot dat deze mee gaat varen met Sail Amsterdam 2020.

De serie PlasTIK wordt bij NH Nieuws en WEEFF maandelijks op de laatste zaterdag van de maand uitgezonden om 18.25 uur.

Door Redactie · NH Nieuws / Chantal Bos

SHARE THIS STORY