Zo werkt ‘Open Hiring’ bij Clean2Anywhere

15 februari 2022

Wat als niet de organisatie, maar de kandidaat zélf bepaalt of deze voor je gaat werken? Clean2Anywhere is geïnspireerd door het concept van ‘Open Hiring’. Partner Marjolijn Dölle legt uit hoe dit werkt.

Clean2Anywhere en Open Hiring, wat hebben die twee namen met elkaar te maken? Daarover schrijf ik deze blog. Als directeur van Werksaam Westfriesland ben ik een groot voorstander van ‘Open Hiring’. Wat is dat dan? Hiermee wordt bedoeld dat je ergens een baan kunt krijgen zonder dat er gevraagd wordt naar je CV of sollicitatiebrief.

Er zijn dus bedrijven die zeggen: ‘Als jij aangeeft dat je h­ier wilt werken, de moeite neemt om naar ons toe te komen, als jij na een rondleiding zelf inschat dat je het werk aankunt en als jij denkt dat je de talenten en de motivatie hebt om dit werk te doen? Dan krijg jij de baan.’ Als je zo met mensen omgaat laat je hun motivatie en passie spreken. Dat is het belangrijkste wat je nodig hebt; alle kennis en vaardigheden kun je leren.

Iedereen is welkom (ook zonder papiertje)

Het gedachtegoed van Open Hiring is uit de Verenigde Staten overgewaaid en in Nederland geïntroduceerd door de Start Foundation. In West-Friesland zijn er inmiddels drie bedrijven die hiermee werken, en mijn verwachting is dat deze manier van personeel aannemen over enkele jaren overal de norm is. In ieder geval voor die banen en werkplekken, waar geen specifieke opleidingsvereisten gelden. Het past in de trend van maatschappelijk en sociaal ondernemen en daarnaast kunnen ondernemers in tijden van krapte niet vasthouden aan de eisen die horen bij ‘Superman’ of ‘Mega Mindy’.

Bij Clean2Anywhere, dat boten bouwt van plastic afval op die prachtige plek aan het Markermeer, zit het gedachtengoed van Open Hiring in de genen*. Het is een overtuiging van de oprichter en drijvende kracht van de stichting, Edwin ter Velde. Nog voordat hij ooit van dit begrip gehoord had, droeg hij voortdurend uit dat iedereen welkom is om mee te komen werken op de werf. Het maakt niet uit wat je talenten zijn, er zit altijd een talent bij die heel goed kan worden ingezet voor de stichting.

Lees ook: Interview met Edwin en Marjolijn in sociaal vlakblad Divosa

Zelfvertrouwen maakt een groeispurt

Die open houding, dat geloof in mensen, maakt dat iedereen zich daar ook enorm welkom en gewaardeerd voelt. En als je ergens écht ervaart dat je gewaardeerd, gezien en gehoord wordt, dan gebeurt er iets met je! Dan bloeien je talenten die lang verborgen waren alsnog op en worden ze heel erg zichtbaar. En dan maken het zelfvertrouwen en eigenwaarde van mensen een enorme groeispurt.

( *Stichting Clean2Anywhere is geïnspireerd door het concept Open Hiring, maar werkt niet volgens de bijbehorende officiële richtlijnen. Zo betalen werkgevers bij Open Hiring vanaf dag één salaris uit, bij de vrijwilligers van Clean2Anywhere is dit niet aan de orde.)

Wat levert dat op?

Ik kan dit als partnerorganisatie van Clean2Anywhere écht zeggen. Onze coaches begeleiden vanuit Werksaam Westfriesland de vrijwilligers die meebouwen aan de werkboten. Wat in 2020 begon met een samenwerking om enkele vrijwilligers te plaatsen, is uitgegroeid tot een fantastische re-integratieplek voor groepen. Of het nu jongeren zijn, migranten of wie dan ook.

We hebben nu al twee keer een groep jongeren daar fantastische stappen zien zetten. Dankzij hun deelname aan de bouw van die werkboten hebben zij weer toekomstperspectief. Door deze mensen te zien, naar ze te luisteren, ze aandacht en vertrouwen te geven, kunnen zij weer geloven in een fijne toekomst. Dit in combinatie met een prachtige, prikkelarme omgeving, zinvol werk met een tastbaar resultaat en goede begeleiding, maakt dat mensen weer volledig mee kunnen doen. Zo mooi!

Open Hiring oplossing voor personeelstekort

En als we dan kijken naar de krapte op de arbeidsmarkt, met name in de techniek, dan zien we dat deze jongeren deels ook doorstromen naar een baan in de techniek. Puur omdat ze een kans hebben gekregen om hun talenten te laten zien, en niet omdat ze een papiertje op zak hadden. Dus techbedrijven, steek je licht eens op bij Clean2Anywhere. Wie weet kun je zo je personeelsprobleem oplossen!

Eigenlijk zou de naam Clean2Anywhere aangepast moeten worden, of in ieder geval zou er een toevoeging bij moeten. Want voor mij is het duidelijk dat Clean2Anywhere iedereen zo welkom heet en zoveel vertrouwen geeft, dat het helemaal Clean4Everybody is!

Over de auteur: Marjolijn Dölle is directeur bij WerkSaam Westfriesland, dat mensen uit een (langdurige) uitkeringssituatie bemiddelt en coacht naar werk.Mooie resultaten bij Clean2Anywhere (noot van de redactie):
Deze manier van werken in combinatie met intensieve begeleiding door de coaches van WerkSaam, vertaalt zich in échte resultaten voor de jongeren. Namelijk: persoonlijke ontwikkeling en deelname aan de maatschappij. Van de eerste groep vonden er tijdens het traject 6 betaald werk, 3 schreven zich in voor een opleiding, en de rest maakte ‘stappen op de participatieladder’.

Oftewel: zij maakten een dusdanige ontwikkeling door waarmee de stap naar betaald werk kleiner werd. Denk aan het wennen aan verantwoordelijkheid en sociale contacten, op tijd op werk komen, de Nederlandse taal (beter) beheren of grip krijgen op persoonlijke problemen zoals huisvesting, schulden of verslaving. Het traject van de tweede groep is nog niet afgelopen, maar de ontwikkelingen zijn nu al nóg beter.

SHARE THIS STORY