Het GROTE probleem met onze kleine huisjes van afval

5 oktober 2022

Read in English

Slechts een jaar geleden openden we de C2Homes fabriek. Inmiddels staat onze hal propvol tiny houses. Maar wat zítten we met een dubbel gevoel: we zijn enorm trots, en tegelijkertijd is er nog steeds dat ene, steeds groter wordende probleem…

Laten we maar beginnen met hoe trots we zijn. 

Trots op ons bouwteam, dat het voor elkaar kreeg om een papieren concept om te zetten in serieuze woningen gebouwd uit gerecycled plastic, (sloop)hout en oude spijkerbroeken. (Die nog aan het bouwbesluit voldoen ook!). Trots op onze partners die het aandurfden om uit hun gewoontegedrag te stappen en met ons mee te pionieren op weg naar deze duurzame, praktische oplossing die impact heeft op milieu, materiaal en mens. 

Samen hebben we een maatschappelijke onderneming neergezet, waarin we huizen bouwen voor mensen die het nodig hebben. We kijken met een ontzettend voldaan gevoel terug op dat eerste jaar. Want…

We hebben al tonnen aan afval gered

Met de bouw van de huisjes redden we materiaal van de stort en de verbrandingsoven. Inmiddels hebben we zo’n 6 ton per huisje aan afval gered, waarvan het overgrote deel afvalplastic. Weggooien is zonde, want je kunt er toch huizen van bouwen?

We bouwen met een ‘materialenpaspoort’ 

Deze woningen zijn zó gemaakt dat ze makkelijk te demonteren zijn en we het bouwmateriaal voor de eeuwigheid kunnen hergebruiken (Goed, zo lang mogelijk…) Muren verlijmen we niet maar schroeven en nieten we om materiaalverlies te beperken. Per huisje noteren we alle gebruikte materialen in een ‘materialenpaspoort’ waardoor we niet alleen zicht hebben op welk materiaal erin zit en hoe we dat kunnen hergebruiken. Maar óók om de ecologische voetafdruk te berekenen: hoe draagt het materiaal bijvoorbeeld bij aan opslag en transport en dus co2-uitstoot? Zo zijn de huisjes niet alleen goed voor materiaal en mens, maar ook voor het milieu. 

We bieden inmiddels vier mensen een baan op basis van motivatie

We bouwen niet alleen huizen om mensen een thuis te bieden. Ook om mensen een plek te bieden om mee te doen in de maatschappij. Iedereen die een bijdrage wil leveren is welkom. De tiny houses zijn dusdanig ontworpen, dat je geen ervaring hoeft te hebben in de bouw of de installatie. Zo gebruiken we voor alles mallen in plaats van bouwtekeningen en is het installatiewerk een kwestie van stekkers in elkaar steken.

We laten ons graag inspireren door het ‘Open Hiring’ principe: we zijn niet geïnteresseerd in je cv maar in je motivatie om bij ons te komen werken. Zo bieden we ook mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt weer een kans om mee te doen. Inmiddels zijn er al meerdere mensen vanuit het jongerentraject met de werkboten doorgestroomd naar een betaalde baan in de C2Homes-fabriek. 

We bedenken creatieve oplossingen met grote impact

Niets in het huisje is zonder reden. In allerlei details bedenken we creatieve oplossingen en stellen we onszelf de vraag: is dit goed voor mens, materiaal en milieu? En alles wat we bedenken, creëren we zelf. Voorbeeldje: douchebakken voor de badkamers kunnen we natuurlijk gewoon inkopen. Maar we kunnen ze óók zelf maken, van afval. Zo hebben we ‘custom made’ stoere zwarte douchebakken en wastafels van gerecyclede plastic platen, gemaakt door mensen die we hiermee een betaalde baan konden bieden. Win-win. 

We hebben een circulair businessmodel gerealiseerd

De ontbrekende schakel op weg naar circulariteit, is de economische: geld verdienen met circulair ondernemen. Veelal zien bedrijven dit juist als kostenverhogend. Wij hebben het in de praktijk beoefend en aangetoond dat je huisjes kunt bouwen van afval tegen een zeer competitieve prijs. En ja: kom het maar afkijken. 

De huisjes zijn een inspiratiebron geworden

Meerdere keren per week hebben we allerhande organisaties over de vloer om zich te beraden op stappen waarmee ze hun eigen business kunnen verduurzamen. Maar de échte toppers zijn al onze partners die zich hebben verbonden aan dit pilotproject: zij pionieren van harte met ons mee. Zo stelde Platform Westfriese Wooncorporaties zichzelf (eerder al) stevige doelen omtrent circulair bouwen. Het afnemen van 16 huisjes als pilotproject is een van de stappen die ze in die richting zetten. Ook zij weten: start small, but start today. 

En last but not least: we hebben inmiddels een hele hal vol huisjes! 

Het was vallen, opstaan en doorgaan. Maar nu het bouwteam de opstartfase voorbij is, komt het plezier van ongemak bovendrijven. Want de productie is op stoom! Zo bieden we een snelle oplossing voor de woningnood: huisjes bouwen aan de lopende band. Er staan inmiddels acht huisjes klaar voor bewoning en we bouwen op enorme snelheid huisjes bij. 

En hier is dat ene, GROTE PROBLEEM:

We zijn inmiddels zó bedreven in het bouwen, dat we onszelf moeten afremmen. We kunnen namelijk onze kont niet keren in de fabriek, omdat de huisjes nog steeds geen woonbestemming hebben (krijgen). 

Ondanks het feit dat er hier wekelijks raadsleden, collegeleden, fractieleden van zowel rijksoverheden als lokale overheden, bouwkundigen, woningbouwverenigingen, vastgoedmagnaten en allerlei anderen gráág geïnspireerd willen worden en wij een belangrijke oplossing bieden voor de woningnood… is het gedoemd te mislukken. 

Tijdelijke woningen. Van afval. Voor mensen die nu staan te springen om een huis. Op woongrond dat nu lang ligt te wachten tot er gebouwd gaat worden. Die bouwen we met iedereen die mee wil doen, ook al heb je geen bouwervaring. Daar kun je niet tegen zijn. En tóch is het nu onmogelijk om een (tijdelijke) woonbestemming te vinden.

Extreem trage besluitvorming bij de overheid

De Poolse landdag-houding van Rijksoverheid en gemeenten brengt alles tot stilstand. Begrijp ons niet verkeerd: we kennen tal van gemeenten die staan te springen om onze huisjes te plaatsen. Maar door het vermaledijde systeemdenken lopen we continu tegen niet-taakstellende en extreem trage besluitvorming aan. 

Het is een bloody shame.

Iedere gemeente staat voor een urgente opgave. Er zijn tal van mensen die nu geen huis hebben en zich hierdoor in een penibele situatie bevinden. Er zijn honderd redenen om nú in de versnelling te gaan. En toch staan er al acht huisjes in onze fabriek, onbewoond. 

Maar je kent ons: wij omarmen dit ongemak en kijken naar het plezier dat het kan opleveren. Misschien is het gewoon plaatsen van die huisjes wel een mooie guerillamarketing-actie voor een nieuwe, duurzame leefomgeving! Houd de media maar goed in de gaten…

SHARE THIS STORY