We sluiten onze fabriek met tiny houses in Hoorn en vertrekken naar Zaanstad

24 maart 2024

We sluiten de fabriek in Hoorn en vertrekken naar Zaanstad. We gaan in Krommenie in eerste instantie twintig woningen bouwen. Deze woningen worden gemaakt van afvalplastic, veelal door mensen met afstand tot de arbeidsmarkt en zijn meer dan CO2-neutraal. In West-Friesland was veel enthousiasme voor ons project, maar geen van de 21 gemaakte huizen heeft een bestemming gekregen.

Vanmiddag werd in Hoorn de samenwerking bekrachtigd door Clean2Anywhere, Parteon, sociaal ontwikkelbedrijf Werkom en de gemeente Zaanstad. De woningen voor starters en spoedzoekers worden door Clean2Anywhere gemaakt in een gehuurde loods van Parteon, op het Chromosterrein in Krommenie. Vervolgens moeten de woningen een plek krijgen binnen de gemeente Zaanstad, maar een definitieve locatie is er nog niet.

‘Innovatief, duurzaam én sociaal’

“Modulaire woningen kunnen snel gebouwd worden. Er is woningnood en die vraagt om snelle oplossingen. Door woningen te maken vanuit afval geven we ook vorm aan de klimaatdoelen. Deze oplossing is innovatief, duurzaam én sociaal”, zeggen wethouders Harrie van der Laan (Wonen) en René Tuijn (Duurzaamheid) van Zaanstad.

Ook Monique Kwaak van Parteon is enthousiast. “Dit is ook een mooie oplossing voor wonen op het erf of in de achtertuin voor jongeren, of in de vorm van een kangoeroewoning voor ouderen.” Een kangoeroewoning is een combinatie van twee zelfstandige woningen onder één dak, vaak met een aparte voordeur. 

In totaal maakten we in Hoorn al 21 woningen, die staan opgeslagen in een loods. Ondanks veel enthousiasme van zo ongeveer alle West-Friese gemeenten, heeft nog geen van deze woningen een bestemming gekregen. Veelal zitten regels de goede bedoelingen in de weg. Zo wilde de gemeente Koggenland vorig jaar dertig woningen afnemen, maar stuitte het op Europese regelgeving, waardoor de bestelling moest worden geannuleerd. Nu sluiten we de Hoornse fabriek en vertrekken naar Krommenie.  

‘4,5 ton afvalplastic terug aan maatschappij’

“Het is heel treurig dat het in West-Friesland niet is gelukt, maar ik ben blij om toch door te kunnen gaan met dit project. Niet eens zozeer voor mezelf, maar wel vanwege de missie en het sociale aspect. Per woning geven we 4,5 ton aan afvalplastic terug aan de maatschappij. En we geven een kwetsbare doelgroep weer een zinnig bestaan. Daar doe ik het voor.”

Op 1 juni start de bouw van woningen in Zaanstad.

SHARE THIS STORY
COMMENTS
ADD A COMMENT