0,5 ton afvalplastic gered! Met één impactvolle toepassing…

13 december 2023

We zijn weer bij een cruciaal punt beland in de bouw van ons Speeljacht, het plaatsen van het eerste berghout of in oud Hollands ook wel ”barghout” genoemd. En oh wat is ze ontzettend mooi hierdoor!

Wat is berghout?

Berghout zijn dikke planken, die het schip over de lengte versterken. Zeer belangrijk dus voor het creëren van een sterke romp. Een andere reden om dit op de juiste manier te doen, is dat het berghout de sierlijke lijn van het schip accentueert, wat ook wel zeeg wordt genoemd. Deze stevige rand beschermt de romp als je langs de kade ligt of bij andere schepen langszij. Ons speeljacht heeft twee boven elkaar liggende berghouten wat haar dus dubbel zo mooi maakt en extra versterkt en beschermt.

Een monsterklus

Dat is wel een goede omschrijving van deze fase in de bouw. Het berghout is namelijk enorm zwaar. Het eerste berghout weegt al 250 KG! En dan wordt een gang geplaatst met de toepasselijke naam vulling. Want boven op deze gang wordt het tweede berghout geplaatst. Dat is dus een halve ton aan afvalplastic voor alleen al het berghout van ons Speeljacht! Fantastisch toch om zo het afvalplastic, dat anders in de verbrandingsoven zou verdwijnen, op dit belangrijk onderdeel van het schip weer toekomst te geven?

SHARE THIS STORY
COMMENTS
ADD A COMMENT