Innovatieve Scheepsbouw: Een Verhaal van Inclusiviteit

22 maart 2024

Ons team floreert door inclusiviteit, waarbij we diversiteit vieren, vooral in onze ongebruikelijke benadering van scheepsbouw. Het bouwen van een speeljacht van afvalplastic is op zichzelf al bijzonder. Nooit is eerder een dergelijke uitdaging aangedurfd. Nu ligt de focus daar nu niet op.  Onze scheepsbouw is namelijk op een andere manier ook heel bijzonder. Het gaat verder dan alleen het besef dat “weggooien zonde is”. Onze schepen vervullen namelijk een belangrijke rol in het leven van een speciale groep mensen.

Voor scheepsbouw heb je geen scheepsbouwers nodig.

Ons team is niet ontstaan uit het recruiten van scheepsbouwers, mensen met kennis en ervaring om snel mogelijk o.a. het speeljacht te kunnen bouwen. Nee, bij Clean2Anywhere zijn we een andere richting ingeslagen. Iedereen mag namelijk meebouwen. Op de werf werkt een inclusieve en diverse groep mensen uit o.a. de categorie Afstand tot de Arbeidsmarkt. Onzin vinden wij. Iedereen kan op een passende manier meedoen aan deze arbeidsmarkt, alleen de arbeidsmarkt heeft afstand van hen genomen.

Op de werf vind je mensen die op een punt in hun leven zijn beland waar ze het moeilijk hebben, om diverse redenen. Mensen zonder betaalde baan, soms zelfs dakloos. Mensen die worstelen met zichzelf of niet weten welke richting ze op moeten. Mensen die naar Nederland zijn gevlucht en graag willen werken, maar niet mogen. En mensen die simpelweg geen kans krijgen…

Zij zijn bij ons terechtgekomen, soms uit eigen initiatief, soms via sociale organisaties, om aan zichzelf te werken. En samen, zonder enige ervaring, hebben ze het speeljacht gebouwd tot wat het nu is. Een opmerkelijke prestatie, gezien het feit dat het bouwen van een schip van afvalplastic nog nooit eerder is gedaan, laat staan door mensen zonder enige ervaring in de scheepsbouw.

Wij geloven en laten zien dat een circulaire en inclusieve wereld hand in hand kunnen gaan. Iedereen kan op zijn eigen manier deelnemen en dat laten we elke dag opnieuw zien.

En dat maakt ons trots. Een groep mensen die in zoveel punten van elkaar verschillen, hebben het toch als groep gedaan. Ze bieden elkaar steun en zorgen er samen voor dat het lukt. Wat voor iedereen geldt die meebouwt aan dit schip, is dat zij een enorme persoonlijke groei doormaken. Een transformatie, meer zelfvertrouwen, meer zelfkennis en weer een duidelijker doel. Voor vele is het werken op de werf weer een opstap geweest naar een betaalde baan. En inclusiviteit en diversiteit, maken dit het bijzondere team dat het is.

Over inclusiviteit gesproken – Het succes verhaal van Irma

We hebben tal verhalen vanuit ons team, voor wie het team gebaseerd op inclusiviteit werkt. Soms staat het leven in de weg, maar het gaat erom hoe je er weer bovenop komt. Dit is het verhaal van onze Irma. Na een moeilijke periode in haar leven kwam ze bij ons op de werf terecht. Via het jongeren project wat we in samenwerking met Stichting Werksaam hebben opgezet. Daar hebben we gezien hoe ze is opgebloeid. Je zou kunnen zeggen dat ze zichzelf opnieuw heeft uitgevonden. Op de werf ging het steeds beter. Samen met nog 3 jongeren uit het team, deed ze mee aan de Tall Ship Races naar Engeland. Eerst heel spannend, want zoiets had ze niet eerder gedaan. Maar na die paar dagen op zee wist ze wat ze wilde. Een carrière op zee.  Ze heeft een lange weg afgelegd in haar persoonlijke ontwikkeling. En dat maakt ons ongelooflijk trots! En nu vaart ze wereld over.

Diversiteit en inclusiviteit werken in een team

Iedereen mag dus mee doen. Al deze mensen brengen hun eigen ideeën mee om uitdagingen op te lossen die we onderweg tegenkomen. Hierdoor ontstaan zoveel mooie dingen, vaak ook heel verrassend. Vrijwilligers kunnen hun eigen experiment starten. En lukt dat niet, we vieren het! Je probeert het gewoon opnieuw. Of kijkt wat er beter bij je past. Zo worden nieuwe talenten ontdekt en zelfvertrouwen vergroot. Met als uiteindelijk doel, weer klaar te zijn voor een studie of betaalde baan. Zodat je ook weer echt meedoet in de samenleving.

En dat is misschien nog wel bijzonderder dan een schip bouwen van afvalplastic.

2 mannen lachen naar elkaar, scheepsbouw, op de scheepswerf,

SHARE THIS STORY
COMMENTS
ADD A COMMENT