Vrijwilliger Akram: “Op de werf vind ik gelijkgestemden”

30 november 2021

Akram (58) maakte een kunstwerk voor op de werf van Clean2Anywhere. Net als de boten die we bouwen: volledig uit afval. Mensen een stukje bewuster maken is zijn doel.

’Ik ben beeldend kunstenaar en was in Syrië universitair docent aan een kunstopleiding. Kunst maken is wat ik kan, daarin kan ik mijn gedachten uiten. Clean2Anywhere is daarom een ideale plek voor mij. Hier vind ik gelijkgestemden: mensen die onze planeet willen beschermen en een stukje bewustzijn willen creëren. Ik hoop dat ik hier met mijn kunst iets aan kan bijdragen.

Een belangrijk thema in mijn werk is dat de mens naar zijn eigen vernietiging toewerkt. Kijk maar naar plastic. Dat is een van de gevaarlijkste dingen die de mensheid produceert en dringt planten, dieren en mensen binnen. De natuur is de wieg van al het leven op aarde, dus het heeft onze bescherming nodig. Dat probeer ik duidelijk te maken in mijn ontwerp, dat ik maak uit oude plastic tonnen en frisdrankblikjes. Je kunt dit kunstwerk op verschillende niveaus bekijken, een daarvan is de volgende.

Het ontwerp (nog niet helemaal af) beeldt een oog uit. De binnenste bal (de iris) staat voor de aarde en de ringen daaromheen vormen het ooglid. Clean2Anywhere is dat ooglid: het beschermt het oog, de aarde dus. Doordat we hier plastic hergebruiken en er waardevolle dingen van maken, verminderen we beetje bij beetje de uitputting van de aarde.’

SHARE THIS STORY