Het event voor echte botenfanaten en daar waren wij natuurlijk bij aanwezig – Traditionele Schepen Beurs 2023   

15 november 2023

Afgelopen weekend waren wij dé blikvanger op de Traditionele Schepen Beurs, hét evenement voor botenliefhebbers en fanaten zoals wij. Een publiek vol verwondering en soms echte verbazing. Want waar zijn die van Clean2Anywhere nou aan begonnen?

De Traditionele Schepenbeurs werd nu voor de 6e keer georganiseerd in Den Helder. Het is de viering van het varend erfgoed en de maritieme geschiedenis. Mensen vanuit alle windrichtingen bezochten de beurs. En zoals de naam al zegt, zijn er op de Traditionele Schepenbeurs authentieke, houte schepen te bewonderen. In dit plaatje passen wij eigenlijk niet met onze plastic bootjes. Toch was dit jaar weer een groot succes.

Na een vroege uitnodiging van de organisatie, waren we uiteraard weer aanwezig. Dit werd enorm op prijs gesteld, want zoals het bestuur zei, zouden we weer de publiekstrekker zijn. Uiteindelijk bleek dit ook wel te zo te zijn.

Verrijkende community

De betrokkenheid van de community viel op; veel bezoekers kenden ons al, sommigen zelfs van de tijd van Clean2Antarctica. Enorm gaaf om te zien hoe groot ons bereik is en dat we stiekem toch wel bekender zijn dan we denken. Ook degenen die ons nog niet kenden, waren nieuwsgierig. De vormgeving en de schoonheid van de schepen en het verhaal erachter wekten enthousiasme op. Velen doneerden zelfs gul aan onze stichting en het project. Prachtig om te zien.

Het werkt aanstekelijk

Er waren zelfs bezoekers die speciaal naar dit event toe kwamen, omdat ze ons wilde zien of iets met ons wilde bespreken. Er zijn er genoeg die verbaasd zijn over hoe we dit met afvalplastic kunnen realiseren. Maar nog veel leuker om te zien, is dat ons project aanstekelijk blijkt te zijn, want er waren zelfs mensen bij die dachten wat een briljant idee, dit moeten we zelf ook gaan toepassen. Zo was er bijvoorbeeld iemand uit Zaandam die een veerboot wilde maken op 17e-eeuwse wijze met ons materiaal. En ook mensen van platbodems en schokkertjes toonden grote interesse om met ons materiaal te werken. De uitnodigingen om samen te werken stroomden binnen, wat de brede erkenning van ons project benadrukt.

Geen discussie over mogelijk

Geen discussie mogelijk: de traditionele botenbouwwereld omarmt deze ontwikkeling. Het gebruik van minder hout en het vermijden van het zicht op verrottend hout worden als positieve aspecten gezien. Hoewel niets de schoonheid van echt hout kan evenaren, waar ook Edwin zich bij aansluit, is het duidelijk dat ons idee wordt gewaardeerd.

Heerlijke sfeer en een setting die ons echt past

De informele sfeer, gevuld met bootjesgekken en mensen met een passie voor historisch varend erfgoed, maakte het evenement extra bijzonder. Ze begrijpen dat het niet alleen om de boten gaat, maar ook om het ambacht en de benodigde kennis. Deze setting past perfect bij ons: uitdagend en bemoedigend.

De Traditionele Schepen Beurs kent een kleine opstelling en hoewel het geen onwijs groot spektakel is, moet het wel gezien en gehoord worden. Belangrijke schepen zoals de Morgenster, de Tres Hombres, de Tukker, Noorderlicht en de Twister lagen buiten tentoongesteld. Projecties op de historische gevels van Willemsoord en interessante lezingen maakten het evenement compleet. Bijvoorbeeld, presentaties over hoe het vroeger ging op een Tjalkie, met vader en moeder en maar liefst 16 kinderen op een klein scheepje van 18 meter. Ongelofelijk en nostalgisch, maar het herinnert ons eraan hoe het leven op zee vroeger was, en dat is waardevolle kennis.

Volgend jaar nog grootser?

Net als vorig jaar was het evenement een groot succes, waardoor we weer zijn uitgenodigd voor volgend jaar. Dan zullen we niet alleen met werkboten aanwezig zijn, maar misschien ook met het Speeljacht. De grote vraag is of dit ook gaat lukken… De organisatie kijkt er nu al naar uit en is enthousiast over dit mogelijke vooruitzicht. Zien we je dan ook?

SHARE THIS STORY
COMMENTS
ADD A COMMENT